Moskusender

Det er enkelt å ha moskusender i hagen. De krever lite stell, lite mat, og tåler en god del kulde. Det de MÅ ha, er rent vann de kan vaske hode og spesiellt øynene i. Ellers kan de raskt få øyeinfeksjoner. Hos oss har de en liten dam som vi har gravet ut, lagt duk og helt i vann. Kjøpt en liten pumpe og skifter vann i dammen ved behov. Endene er ikke som høns, som spiser på alt av planter og blomster. De spiser kun gress og småkryp. I sommer har de fått minimalt med ekstra for. Har fått en liten dæsj med hønsefor i skåla på kvelden, men ikke alltid dette har blitt spist. Tydeligvis nok godis ute i hagen. De legger egg som smaker det samme som vanlige hønseegg. Eneste forskjellen er at moskus-eggene er noe større og har en tykkere plomme. Skallet er mer kraftig enn hønseegg. Dette er sosiale dyr som blir tamme. Moskusender spiser brunsnegler med en appetitt så de nesten kveles, men ned skal de. Jeg har kun 2 ender, og disse klarer dessverre ikke holde en tomt på 2 mål i skogkanten fri for brunsnegler, men mindre har det blitt.

Andebua er snart ferdig. Bare få på døra og litt maling. Lurer litt på om jeg skal forsøke med en hundeluke? Synes det er greit at de kan gå ut og inn som de vil, samt at en hundeluke holder kulda ute på de kaldeste dagene. Andebua er isolert med 5 cm isopor i vegger og tak. Dette har jeg valgt for å slippe eventuelle fuktproblemer i isolasjonen. Huset står rett på bakken. Jeg bruker teknikken "Talle". Det betyr at altså at huset står rett på bakken med jordbunn. Etter hvert som dyra "gjør fra seg", tar jeg en neve med gress eller løv og slenger på. Dette gjør at en naturlig nedbrytingsprosess blir til. Selv i sommer hvor det var ulidelig varmt til tider, ble det ikke lukt eller fluer i huset. Bedre inneklima og friskere dyr. Gress og løv, samler jeg opp og har i vedsekker. Da har jeg nok gjennom vinteren.

Lager du blomsterbed???

Finnes det en ørliten sjanse for at Mutter`n graver frem en mark denne gangen? Når hun har snudd og vendt på jord før, har det dukket opp snacks ;)

JAJAJA! VI KOMMER!

I starten var de på oppdagelsesferd i alle andres hager enn i sin egen. Ikke enkelt å vite hvor tomta starter og slutter. Måtte KJEPPJAGE de tilbake en rekke ganger, for at de skulle forstå hvor "deres eiendom" var. Nå kommer de når jeg pluster og roper. Har fra starten hatt egen plustrelyd når jeg har gitt de godis. Nå sitter "innkallingen". Lydighet er ikke oppskrytt ;)

Om vinteren holder det med en liten balje eller lignende, så endene får

skylt hode og øyne daglig. Dette er VIKTIG for å unngå bl.a

øyesykdommer.